Facebook Twitter

Zeeuwse lekkernijen

<< >>

Zeeland heeft een aantal specifieke streekproducten. Naast de bekende bolussen en boterbabbelaars grossiert Zeeland vooral in al het goede dat de zee te bieden heeft: vis, kreeft, oesters, mosselen, zeekraal en lamsoor. Daarnaast groeit en bloeit er heel veel smakelijks op de vette Zeeuwse klei. Het is niet verwonderlijk dat Zeeland zo veel sterrenrestaurants heeft: ze hebben de beste ingrediënten voor handen. Kom proeven, het is puur genieten!

Zoete Zeeuwse Zaligheden: de zoete smaak van Zeeland!

Zeeuwse bolussen

Een bolus wordt gemaakt van witbrooddeeg dat tot een lange streng wordt uitgerold in de bruine suiker. Die streng wordt opgerold tot een platte schijf. De suiker tussen het deeg vormt tijdens het bakken suikerstroop. De lekkerste bolus plakt. Je moet letterlijk je vingers erbij opeten.

De kunst is om de bolus precies op het juiste moment uit de oven halen. Ben je te vroeg dan zijn ze niet gaar. Maar ben je te laat dan zijn ze zo hard als een steen. Als je je tanden in een echt goede bolus zet, zakken je tanden erin zonder dat je veel kracht zet. Extra lekker: een bolus met echte roomboter!

Zeeuwse boterbabbelaars

Boter, suiker, glucosestroop, azijn en water, meer heb je er niet voor nodig. Vroeger werden ze door iedere goede huisvrouw gemaakt. Roomboterbabbelaars werden in een pannetje op het vuur gemaakt. Als de suikermassa in de pan voldoende was ingekookt, werd deze uitgegoten op een met boter ingesmeerde granieten aanrecht. De hete massa werd regelmatig omgeschept om snel af te koelen en daarna met blote handen uit elkaar getrokken en weer ingevouwen. Smaakstoffen zoals cacao, kaneel en fijn gebroken pinda’s werden toegevoegd. De massa werd in kleine stukjes verdeeld en zo waren de babbelaars al klaar!

Chocoladeduiten

Ga even terug in de tijd in het sfeervol ingerichte ‘Chocoladewinkeltje no.15’ in Kamperland. Hier vind je handgemaakte bonbons, truffels en originele ‘chocoladeduiten’. Alleen hier te verkrijgen: ‘Noordbevelandertjes’. Dit zijn chocolaatjes in de vorm van Noord-Beveland.

Zilte Zeeuwse Zaligheden: verse vis en Oosterscheldekreeft

De vissershaven met de visafslag van Colijnsplaat is een levendige plek die een bezoekje zeker waard is. Iedere donderdag worden vis en garnalen geveild en in het zomerseizoen is er een rondleiding door de vismijn.

Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. De Oosterscheldekreeft heeft een fijnere en zachtere smaak dan kreeften uit andere wateren. De Oosterscheldekreeft gaat rechtstreeks na de vangst naar de restaurants wat zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig product.

Op verschillende plaatsen in de Oosterschelde komt de kreeft voor, maar alleen daar waar een steenachtige bodem is. Daar zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser. Oosterscheldekreeft wordt duurzaam gevangen.

Het kreeftseizoen loopt van eind maart tot half juli.

Mosselen

De beste mossel is er eentje die je heel eenvoudig bereidt: kort koken met wat gesnipperde ui, selderij en wortel. Zo van het vuur met pan en al op tafel. Witte wijn of een mosselbiertje erbij en genieten maar. Je kunt de mossel ook voor je laten bereiden natuurlijk. Overal in Zeeland vind je mosselen op de kaart, maar mosseldorpen Yerseke, Bruinisse en Philippine zijn veruit het bekendst. In Yerseke kun je een vaartocht langs mosselpercelen maken. In Philippine en Bruinisse staan fotogenieke standbeelden van mosselen.

Oesters

Eet je een oester dan proef je de zee. Vers uit het zuivere water van de Oosterschelde zijn ze op zijn best. Er zijn twee soorten oesters in de handel: de Zeeuwse wilde oester (of creuse) en de Zeeuwse platte oester. Wilde oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Zeeuwse platte oesters hebben van nature zo’n verfijnde smaak dat het zonde is om ze onder de gril te leggen. Deze worden daarom vrijwel altijd rauw gegeten. Koel geserveerd met wat peper en een drupje citroensap zijn ze een ware delicatesse! In mosseldorp Yerseke kun je naast oesters eten, ook kijken hoe oesters na de vangst geschikt worden gemaakt voor consumptie in de oesterputten.

Kreukels

Kreukels, die buiten Zeeland netjes alikruiken heten, zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbruin dekseltje. Ze zitten aan wieren, op schorren tussen de hoog- en laagwaterlijn, op golfbrekers en steenglooiingen. Ze worden dan ook met de hand geraapt. Een traditioneel Zeeuws recept is kreukels met krentenbrood. Met een speld wurm je de kreukel uit zijn huisje. Daar prik je vervolgens een klein stukje krentenbrood aan en dan kun je genieten van de smaak van zilt en zoet tegelijk!

Kokkels

Van eind augustus to begin december wordt voor de Noordzeekust en in de Ooster- en Westerschelde met sleepnetten op kokkels gevist. De kokkel is een schelpdier dat voornamelijk leeft in gebieden die regelmatig droogvallen. Per jaar wordt vastgesteld hoeveel gevangen mag worden omdat er ook voldoende voedsel voor de vogels moet overblijven. In de restaurants worden kokkels vaak geserveerd in soepen, ragouts of in een lekker gevulde visschelp.

Lamsoor en zeekraal: Zeeuwse groenten voor bij de vis!

Zeekraal

Zeekraal is een stengelgroente die alleen als jonge plant wordt gegeten. Het heeft een uitgesproken zoute, visachtige smaak, die goed past bij vis, schelp en schaaldieren en lamsvlees.

Zeekraal neemt actief zout op en heeft daardoor een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Zeekraal is weliswaar zoutminnend, maar heeft zoet water nodig om te ontkiemen. Veel regen in het vroege voorjaar is een gunstig voorteken van een goede oogst. Zeekraal is verkrijgbaar van begin mei tot half september.

Lamsoor

Lamsoor is de Zeeuwse naam voor Zeeaster en dankt zijn naam aan zijn vorm. Lamsoor is zilt van smaak, omdat het zoutwater opneemt. Het is echter minder zout dan zeekraal. De verfijnde smaak combineert prima met visgerechten.

Het heeft soms een wat lichtgrijze kleur, omdat het overtollig zout actief uitscheidt. Aan het eind van het seizoen gaat lamsoor bloeien en zijn de Zeeuwse schorren gevuld met margrietachtige bloemen. Lamsoor is verkrijgbaar van half maart tot en met eind juli.

Hoe te bereiden?

De pure knapperverse smaak van zeekraal is het lekkerst. Nadat je de zeekraal zorgvuldig hebt afgespoeld – om een zanderige maaltijd te voorkomen – hoef je deze maar een paar minuutjes te blancheren. Heerlijk met een warm klontje boter. Of wat dacht je van roergebakken zeekraal met een fijngesnipperd uitje?

Lamsoor kun je net als zeekraal kort blancheren. In boter gesmoord met een uitje smaakt lamsoor ook goed, maar lamsoor is ook heel lekker als salade bij mosselen en oesters.

Lamsoor en Zeekraal zijn te verkrijgen in sommige supermarkten en bij boerenbedrijven langs de kant van de weg.

Zeeuwse wijn

Dankzij het milde Zeeuwse klimaat kun je in dit voor wijnbouw vrij noordelijk gelegen gebied prima druiven telen waar heerlijke wijn van wordt gemaakt.

Er wordt op drie plaatsen in Zeeland intensief aan wijnteelt gedaan. In de Zak van Zuid-Beveland wordt enorm veel fruit verbouwd waaronder zwarte bessen. Dit gebied kent meerdere wijnboeren die van deze bessen, maar soms ook van andere fruitsoorten wijn maken. De boerderijwinkels zijn regelmatig open en je kunt er dus makkelijk terecht voor een wijntje.

‘De Kleine Schorre’ – Dreischor

Dé wijn waar Zeeland zichzelf mee op de kaart zet, komt echter uit een iets noordelijker gebied: Schouwen-Duiveland. In 2001 werd vlakbij het authentieke ringdorp Dreischor ‘Wijnhoeve de Kleine Schorre’ opgericht. Ze werken er met druivenrassen die goed aansluiten bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden: Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en de Auxerrois.

De Druivengaerde – Wissenkerke

Tenslotte is er ook op Noord-Beveland een echte wijngaard! Bij De Druivengaerde in Wissenkerke wordt op ambachtelijke wijze rode, witte en rosé wijn gemaakt.
De wijngaard is van juni t/m september elke woensdagmiddag geopend (13.00-17.00 uur) voor bezoekers en er wordt dan om 14.00 uur een rondleiding gegeven met aansluitend een wijnproeverij.
 
De Druivengaerde
Dorpsdijk 2A
4491 EC  WISSENKERKE
 

Streekbieren uit Noord-Beveland

Bierbrouwerij Emelisse

De Zeeuwse Brouwerij Emelisse in Kamperland maakt uitsluitend ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. Meerdere keren per week hangt in het gebouw, de kenmerkende geur van het brouwproces.

De bieren zijn verkrijgbaar in de betere slijterijen en in restaurants en cafés die aandacht besteden aan speciaal bieren. Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan de brouwerij waar de brouwketels een centrale plaats innemen in het restaurant. Bij goed weer is het terras geopend. De brouwerij is gevestigd aan de Nieuweweg 7 in Kamperland.

 

Peelander bieren

Peelander bieren zijn ontstaan in Noord-Beveland en hebben een echt Zeeuws karakter: eerlijk, puur en dicht bij de oorsprong. Sinds 1992 worden er 8 speciaalbieren gemaakt in deze brouwerij. De bieren zijn verkrijgbaar bij verschillende slijterijen, winkels en horecagelegenheden op Walcheren en Noord-Beveland en op diverse seizoensmarkten.