Facebook Twitter

Zeeland

<< >>

Het vakantiegevoel begint al als je via de toegangswegen Zeeland binnen rijdt … de lucht wordt wat zilter, het beeld ruimer en er komt een soort rust over het landschap. Welkom in ‘vakantieprovincie’ Zeeland! Want nergens anders in Nederland vind je de perfecte combinatie van zon, zee, strand, duinen, bossen, polders, monumentale steden en pittoreske dorpjes.

En water, heel veel water rondom de ‘eilanden’. Zeeland is daarom een uitstekende plaats voor watersporters en strandliefhebbers! Proef de heerlijke streekproducten en bezoek de indrukwekkende Deltawerken, verrassende musea, leuke attracties en vele evenementen … Zeeland bevat alle ingrediënten voor een aangenaam vakantieverblijf!

Het weidse landschap en het fraaie natuurschoon geven een weldadig gevoel van rust en ruimte. Hier wordt Onthaasten met een grote ‘O’ geschreven! Zeeland is dé ‘vakantieprovincie’ van Nederland! Hier wordt schone lucht en nieuwe energie ‘verkocht’ …

Provincie Zeeland

ZEE – LAND: LAND IN ZEE!

Zeeland is een waar ‘waterparadijs’: overal ontmoeten water en land elkaar. Zeeland is niet zomaar één van de kustprovincies, maar onderscheidt zich vooral van de rest van Nederland, omdat zij in Nederland de enige provincie is met LAND IN ZEE!. Het voormalige ‘eilandenrijk’ Zeeland ligt – ook na de aanleg van de imposante Deltawerken – nog steeds uniek in zee, met het water nog altijd rondom.

Zeeland: niet zomaar een Nederlandse kustprovincie, maar een voormalig ‘eilandenrijk’ met LAND IN ZEE!

Zeeland is bij recreanten en toeristen vooral geliefd vanwege de mooie, schone stranden. En die zijn er volop! Het maakt niet uit hoe de wind waait, er is door de unieke ligging van de verschillende eilanden altijd wel een strand te vinden waar u ‘uit de wind en in de zon’ kunt liggen.

Het recreatienetwerk van Zeeland is in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. Zeeland is de laatste jaren uitgegroeid tot een waar ‘fiets- en wandelland’. Overal zijn mooie fietsroutes uitgezet waar fietsers en skaters kunnen genieten van de Zeeuwse natuur. Voor wandelaars zijn er genoeg mogelijkheden om via kleine paadjes de meest uiteenlopende natuurgebieden te bezoeken of een mooie strandwandeling te maken. Op Noord-Beveland is onlangs een geheel nieuw wandelnetwerk ontwikkeld op basis van knooppunten.

Met zo’n 650 kilometer kust is er ook plaats genoeg voor het uitoefenen van verschillende watersporten. Niet alleen de 42 jachthavens met zo’n 11.000 ligplaatsen zijn in het seizoen goed bezet, ook wind- en kitesurfers en zeilers zijn niet meer uit de Zeeuwse binnen- en buitenwateren weg te denken. Ook andere sporten, zoals kanoën, vissen, duiken en de zogenaamde ‘snelle’ watersporten als jet- en waterskiën, worden veelvuldig beoefend in en op de Zeeuwse wateren.

Geschiedenis

Tot laat in de 19e eeuw bestond Zeeland – met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen, dat weliswaar grenst aan België, maar voor de rest overigens ook tot voor kort was afgesneden van de rest van Nederland – uit een groot ‘eilandenrijk’ in de delta van een aantal grote Europese rivieren (o.a. Rijn en Schelde).

Met de komst van de spoorwegen werden eerst Zuid-Beveland en Walcheren door middel van dammen met het vasteland van Noord-Brabant verbonden. Sinds 1872 ligt er een spoorlijn tussen Vlissingen, Middelburg, Goes, Bergen op Zoom en Roosendaal.

Na de Watersnood van 1953 werd besloten de Zeeuwse (en Zuid-Hollandse) kust beter te beveiligen door middel van de Deltawerken. De dammen, met als technisch hoogtepunt de Oosterscheldekering (1987), zorgden naast extra bescherming en veiligheid ook voor een betere bereikbaarheid van de overige Zeeuwse eilanden over de weg vanuit de rest van Nederland. Daarnaast ontstonden door de aanleg van de Deltawerken ook prachtige nieuwe recreatiegebieden waar je heerlijk kunt watersporten, zonnen, wandelen en fietsen.

Ook de aanleg van de Zeelandbrug (1965) en de Westerscheldetunnel (2003) hebben fors aan de betere bereikbaarheid bijgedragen. Als gevolg van de verbetering van de bereikbaarheid in met name de afgelopen circa 50 jaar heeft vooral de groei van het toerisme een enorme vlucht genomen: Zeeland is met haar prachtige omgeving en unieke identiteit tot een ware ‘vakantieprovincie’ uitgegroeid.

Ondanks dat alle voormalige Zeeuwse eilanden nu door middel van dammen en bruggen met het vasteland en met elkaar verbonden zijn, is het ‘eilandgevoel’ en de tastbaarheid van het water rondom gebleven. Ook de zo kenmerkende en verschillende landschappen en culturen op de voormalige eilanden zijn gebleven. Deze afwisseling geeft alle deelgebieden hun eigen, unieke charme en gezicht. Zeeland is nog altijd LAND IN ZEE!

Zeeland: voormalig ‘eilandenrijk’

De ‘eilanden’

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland: de ‘Kroon op Zeeland’. Als het meest noordelijke deel van het prachtige Zeeland herbergt Schouwen- Duiveland mooie plekjes en fraaie natuurgebieden. Schouwen-Duiveland wordt omringd door water. De Grevelingen, Oosterschelde en Noordzee hebben elk hun eigen aantrekkingskracht op de watersporter. Ook zeehondjes en bruinvissen spotten kan uitstekend aan de Oosterschelde.

Achter de brede duinen en hoge dijken liggen karakteristieke dorpjes. Dreischor is één van de mooist bewaard gebleven ringdorpen van Zeeland. U kunt gezellig winkelen in Zierikzee, beroemd om zijn vele monumenten. Burgh-Haamstede en Renesse zijn gezellige badplaatsen. De Plompe Toren (pal aan de Oosterschelde) staat symbool voor de vele dorpen die ten prooi vielen aan het water.

De lange kustlijn met gevarieerde stranden en duinpartijen, het afwisselende landschap en de vele watergebieden trekken zowel in de zomer als in de winter liefhebbers. Nieuwe natuur in ‘Plan Tureluur’ toont aan dat de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland niet alleen voor de mens aantrekkelijk is. Vele soorten vogels hebben de weg naar deze gebieden inmiddels gevonden. In de Boswachterij Westenschouwen zijn routes uitgezet voor wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers.

Noord-Beveland

Noord-Beveland – ‘Eindeloos Eiland’! Voor watersporters, zonaanbidders, duikers, wandelaars en fietsers is dit eiland ideaal gelegen tussen de imposante Deltawerken en omringd door de prachtige waterrecreatiegebieden van de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Aan de Noordzee liggen prachtige, schone en lange stranden, langs de kust van de Oosterschelde wordt het beeld bepaald door de zogenaamde ‘inlagen’ en langs het Veerse Meer is alles gericht op recreatie, natuur en watersport.

Het Veerse Meer is een waar ‘watersportparadijs’! Camperpark Zeeland ligt aan het Veerse Meer midden in natuurgebied en dagrecreatieterrein De Schotsman. U kunt hier allerlei vormen van watersport beoefenen, lekker aan het water zitten, maar ook een mooie wandeling maken door het afwisselende natuurgebied langs de oever van het Veerse Meer, met bos, oude duinen en open graslanden. Langs de oude zeedijk komt u misschien Schotse Hooglanders tegen!

Noord-Beveland

De 6 kleine, lieflijke dorpen – Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk, Colijnsplaat, Kats en Kortgene -, het agrarische karakter van het eiland en de eindeloze vergezichten over de polder en het water geven je dat echte eilandgevoel. Zowel voor fietsers als voor wandelaars is er een zogenaamd knooppuntennetwerk om het mooie eiland zelf te kunnen verkennen. Noord-Beveland is een fantastische plek voor een vakantie!

Zuid-Beveland

In de Zak van Zuid-Beveland wordt zorgvuldig gewaakt over één van de oudste polderlandschappen van Nederland. De eeuwenlange strijd tegen het water heeft hier geleid tot een dicht stelsel van slingerende dijkjes. Ze vormen het patroon van een fraai geschakeerde lappendeken. Het liefelijke karakter van de Zak is het resultaat van een grimmig verleden. De geschiedenis verhaalt van inpolderingen en overstromingen.

De Zak van Zuid-Beveland staat bekend om haar ‘bloemdijken’. In het voorjaar worden de karakteristieke dijken van de Zak gestoffeerd door een kleurrijke verzameling wilde planten. Die rijkdom is mede te danken aan de Zeeuwse schaapskudde die voor natuurlijk dijkbeheer zorgt. Grote kans dat je de herder met zijn schapen tegenkomt tijdens een tocht over de slingerende dijken! Nisse heeft een prachtig historisch dorpsplein, omgeven door fraai gerestaureerde woningen.

Walcheren

Hoge duinen omsluiten het landschap van Walcheren. Ze geven het eiland een vastomlijnd gezicht. Achter de smalle kuststrook schuilt een kleurrijk en kleinschalig mozaïek van akkers en weilanden, landgoederen en pittoreske dorpjes.

Walcheren stond voor de oorlog bekend als ‘Tuin van Zeeland’. Rijke kooplieden lieten er in de Gouden Eeuw prestigieuze buitenplaatsen bouwen. In het fraaie bosgebied van De Manteling, tussen Domburg en Oostkapelle, vind je nog altijd een aaneenschakeling van fraaie landgoederen. Het geruis op de achtergrond is niet alleen afkomstig van de wind in de boomtoppen, maar ook van de branding die aan de andere kant van de duinenrij is. In de Manteling, die is aangelegd als windbreker, ligt ook het uit de dertiende eeuw daterende en prachtig gerestaureerde kasteel Westhove.

Walcheren wordt omzoomd met vele tientallen kilometers strand. Er zijn rustige en drukkere stranden. Langs de kust zijn vanaf de achttiende eeuw palenrijen en paalhoofden aangelegd om het eiland tegen afkalving te beschermen. Hét beeldmerk van de Walcherse kust.

Op Walcheren liggen mooie steden en dorpen. Zoutelande en Domburg zijn gezellige badplaatsen. In de twee grootste steden, Middelburg en Vlissingen, valt veel te zien en te doen en zijn uitgebreide winkelmogelijkheden. Het stadje Veere, met het stadhuis uit 1474, de Grote Kerk, vele historische gebouwen en de haven, moet u gezien hebben!

Zeeuws-Vlaanderen

Achter de smalle kuststrook van West Zeeuws-Vlaanderen, ligt een uitgestrekt mozaïek van dijken en polders. In het landschap zijn van oost naar west de restanten van militaire verdedigingswerken te vinden, ze worden de Staats-Spaanse Linies genoemd. Zeeuws-Vlaanderen is een zwaar bevochten gebied. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was Zeeuws-Vlaanderen het strijdtoneel van Staatse en Spaanse troepen. Polders werden onder water gezet om de vijand op afstand te houden, stadjes werden voorzien van een stevige vesting en forten verrezen als paddenstoelen uit de grond. Het bolwerk van Retranchement werd aangelegd in opdracht van prins Maurits om de Zwingeul te verdedigen. De wallen vormen nu een gebied met bijzondere natuur en zijn voorzien van een mooie wandelroute.

In het Zwin wisselen eb en vloed elkaar af. Vroeger vormde deze doorbraakgeul een scheepvaartverbinding met Brugge en Sluis, maar door verzanding en inpoldering komt het water al lang niet meer zo ver. Nu is dit een belangrijk natuurgebied, waarvan het grootste deel in Vlaanderen ligt. In de zomer zet de ‘Zwinneblomme’, Vlaams voor lamsoor, het hele gebied in een prachtige paarse gloed.

Sluis is een stad die nog steeds de rijkdom uitstraalt die in de middeleeuwen met de handel over zee is verworven. Door het behoud van de stadswallen, het Belfort en andere monumentale gebouwen heeft Sluis zijn karakter en aantrekkelijkheid gehouden.

Tholen & Sint Philipsland

Tholen & Sint Philipsland: het best bewaarde geheim van Zeeland. Het eiland Tholen is met zijn pittoreske plaatsjes en zijn prachtige landschap een bijzonder eiland. De ruim veertig kilometer lange zeewering beschermt het land tegen het water. Al fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekjes van Tholen en ervaar je de verstilde natuur.

Het stadje Tholen is in de 13e eeuw ontstaan. Wie door Tholen dwaalt, krijgt een goede indruk hoe de mensen vroeger geleefd hebben. Eén van de mooiste plekjes van Tholen is de Venkelstraat. Maar ook de slanke walkorenmolen ‘De Hoop’ die op de stadswal gebouwd is en het historische stadhuis zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Vandaag de dag is Tholen – als gevolg van de Deltawerken – van alle kanten bereikbaar. Het eiland Sint-Philipsland is via de Philipsdam verbonden met Schouwen-Duiveland. Het eiland Tholen is via de Oesterdam verbonden met Zuid-Beveland. Drie bruggen verbinden de eilanden Tholen en Sint Philipsland met de provincie Noord-Brabant.