Zeeland is een echte ‘fietsprovincie’! Dat is in 2010 gebleken tijdens het ‘Zeeuws Jaar van de Fiets’: de Giro d’Italia finishte in Middelburg en de Tour de France raasde dwars door de provincie Zeeland!

Prachtige fietsroutes in Zeeland

Ervaar zelf waarom Zeeland de populairste fietsprovincie van Nederland is. Fietsen in Zeeland betekent optimaal genieten van uitgestrekte wateren, weidse poldervergezichten en het ontdekken van de mooiste plekjes in de historische stadjes en dorpen. Om Zeeland niet alleen in 2010 als fietsprovincie op de kaart te zetten, zijn er in de afgelopen jaren veel fietspaden verbeterd of nieuw aangelegd en zijn er nieuwe aantrekkelijke fietsroutes gecreëerd.

Het Zeeuwse fietsroutenetwerk kent een grote diversiteit aan mooie bewegwijzerde ANWB-fietsroutes en sinds 2006 is daar ook het fietsknooppuntennetwerk bijgekomen. Hiermee kan de fietser zelf zijn route bepalen van knooppunt naar knooppunt. Dit handige systeem van fietsknooppunten leidt je simpel en doeltreffend langs een verscheidenheid aan landschappen, Zeeuwse cultuur en indrukwekkende historie in deze waterrijke provincie. Zo ontdek je de hoogtepunten en de allermooiste plekjes van Zeeland!

Een handig hulpmiddel voor het plannen van uw fietsroute met behulp van knooppunten vindt u hier.

Fietsroute Veerse Meer

Het Veerse Meer is rondom helemaal te fietsen. Het rondje is in totaal bijna 60 km. Onderweg kom je langs bijzondere en mooie doorkijkjes die alleen vanaf de fiets te zien zijn. Op veel plaatsen kun je direct langs de waterkant fietsen, ver van auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Onderweg kom je onder andere langs het prachtige stadje Veere en de dorpjes Kamperland en Kortgene.

In de zomer kunnen fietsers ook gebruik maken van de twee toeristische veerdiensten: tussen Veere en Kamperland en tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Zo kunnen wandelaars en fietsers het rondje naar eigen wens invullen of inkorten.

Mountainbiken

Voor de echte sportievelingen zijn er in Zeeland ook mountainbikeroutes uitgezet, zoals rond het Veerse Meer, de Terreinfietsroute De Schotsman op Noord-Beveland, de Poelbosroute in Zuid-Beveland en een mooie route in de Boswachterij Westenschouwen. De routes zijn gemarkeerd met houten palen en voeren door bospaadjes, over dijken, grinddreven en duinen.

Rondje met een Pontje

Fiets of wandel een rondje met een pontje! Fietsen en wandelen door Zeeland betekent overal water om je heen. Je wilt het liefst zonder omweg naar de overkant. Geen probleem! In de zomermaanden doorkruisen diverse veerdiensten Zeeland. Vaar een ‘Rondje met een Pontje’ en geniet tussen het fietsen en wandelen door van een makkelijke, maar vooral leuke overtocht met de fiets.

Vanaf Noord-Beveland zijn er pontverbindingen met Veere, Zierikzee, Burghsluis en Wolphaartsdijk.

Bekijk de 20 mooiste fietsroutes