Facebook Twitter

Noord-Beveland

<< >>

Noord-Beveland – ‘Eindeloos Eiland’

‘Eindeloos Eiland Noord-Beveland’: zon, zee, rust en ruimte!

Voor alle soorten watersporters, strandliefhebbers, zonaanbidders, wandelaars en fietsers is dit eiland ideaal gelegen tussen de indrukwekkende Deltawerken en omringd door de prachtige waterrecreatiegebieden van de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Noord-Beveland te midden van de indrukwekkende Deltawerken, Noordzee, Oosterschelde en Veerse Meer

Noord-Beveland heeft wel 50 km kust. Dat zijn eindeloos variërende overgangen van land naar water. Een steeds veranderend panorama en samenspel van licht, lucht en water. Ook de kleur van het landschap wisselt met de seizoenen. De kleine, lieflijke dorpen – Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk, Colijnsplaat, Kats en Kortgene -, het agrarische karakter van het eiland en de eindeloze vergezichten over de polders en het water geven nog het echte eilandgevoel.

Vroeger, tot 1960, was Noord-Beveland alleen met de boot bereikbaar. Tegenwoordig zijn er goede verbindingen met het vaste land via beroemde bouwwerken als de Zeelandbrug, de Veerse Gatdam en de Oosterscheldekering.

De ligging in hartje Zeeland maakt Noord-Beveland tot een zeer aantrekkelijke locatie voor zowel eigen inwoners als toeristen. Het eilandkarakter is op Noord-Beveland nog duidelijk aanwezig. Hierdoor is er – ondanks de weidsheid van het landschap – sprake van een intieme kleinschaligheid en de beleving van een ‘menselijke maat’ in het landschap; er is altijd overzicht.

Er is op Noord-Beveland nog veel bewaard gebleven. Oorspronkelijke landschapselementen als inlagen en boomdijken – authentiek in een dubbele rij geplant – zorgen voor een geweldig decor. Na het ontstaan van het Veerse Meer zijn nieuwe natuur en toeristisch-recreatieve ontwikkelingen naadloos ingepast in het oorspronkelijke landschap. De twee vullen elkaar perfect aan en maken het eiland tot wat het nu is: een �������eindeloos eiland����� om te onthaasten!

Ontdek Noord-Beveland te voet of met de fiets! Zowel voor fietsers als voor wandelaars is er een zogenaamd knooppuntennetwerk ontwikkeld om het eiland te kunnen verkennen. Met dit systeem kun je heel gemakkelijk je eigen route bepalen. Op de fiets kan een rondje over het eiland worden gefietst of juist overgestoken naar een ander eiland met een veerpontje. Rond het Veerse Meer loopt een mooie, bewegwijzerde fietsroute. Voor wandelaars is er in 2012 een nieuw wandelnetwerk ontwikkeld van in totaal zo’n 150 km.

Noord-Beveland grenst aan de westzijde aan de Noordzee. Er liggen uitgestrekte, schone en prachtige zandstranden langs de kust. Zon, zee en zand gaan hier hand-in-hand. Op bepaalde gedeelten van het Noordzeestrand, zoals bij de Veerse Gatdam en op Neeltje Jans, zijn ideale mogelijkheden om te kitesurfen.

Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied ten noorden en oosten van Noord-Beveland. Het is het grootste Nationale Park van Nederland. Met een beetje geluk kun je als het eb is de zeehonden zien rusten op de drooggevallen zandplaten.

De noordkust van Noord-Beveland tussen de Oosterscheldekering en Colijnsplaat wordt gevormd door een aaneengesloten reeks van zogenaamde ‘inlagen’. Inlagen zijn kleine poldertjes, die achter de zeedijk zijn aangelegd op plaatsen waar men een dijkdoorbraak vreesde (���reservedijken”). Het waren oorspronkelijk akkers en weiden. Dijkdoorbraken, verlies van inlagen en landinwaartse aanleg van nieuwe inlagen wisselden elkaar in dit gebied in hoog tempo af. Zo ontstond de huidige bochtige Noord-Bevelandse kust. De diepgelegen natte moerassen van de inlagen zijn nu mooie, waardevolle natuurgebieden en vormen belangrijke rust- en foerageergebieden voor vele soorten (water-) vogels. Vanaf de vele dijken zijn de inlagen goed te overzien.

Ter hoogte van het midden van de inlaag Keihoogte (ten noorden van Wissenkerke) staat een vogelobservatiehut, die bijna altijd uitzicht biedt op vele kustvogelsoorten. Bij de inlaagdijk van de Keihoogte staat een infopaneel en daar begint ook het wandelpad naar de observatiehut. Op de inlaagdijk van de inlaag ’s Gravenhoek is een uitkijkpunt van waaraf de drie vogeleilanden goed te observeren zijn.

Bij VVV Kamperland zijn routes en wandelingen te koop door deze natuurgebieden. Regelmatig worden excursies georganiseerd naar de inlagen van Noord-Beveland. Houd voor deze excursies de evenementenkalender in de gaten.

Een bijzonder cultuurhistorisch gebied is de Oesterput. Deze voormalige inlaag werd weggeslagen tijdens een overstroming. Later werd het gebied gebruikt als oesterput en nog weer later werd het een landbouwhaventje. Bij laag water kun je de resten hiervan nog zien.

Aan de zuidkant van het eiland biedt het Veerse Meer legio toeristische en recreatieve mogelijkheden. Het gebied rond het Veerse Meer is vooral geliefd bij watersporters: zwemmen, windsurfen, waterskiën, wakeboarden, zeilen, kanoën, nagenoeg alles is hier mogelijk. Langs het Veerse Meer kan ook prachtig worden gefietst en gewandeld.

In het mooie natuurgebied en dagrecreatieterrein De Schotsman rondom Camperpark Zeeland gelegen – is het mogelijk om een afwisselende wandeling te maken door het bos, door de oude duinen, langs de oude zeedijk en langs de oevers van het Veerse Meer. Er zijn talrijke dagrecreatieve voorzieningen in dit gebied, zoals een surfoever, kabelwaterskibaan, diverse ligweiden om te zonnen en te zwemmen en een boottrailerhelling.

Peelanders

De vele overstromingen die Noord-Beveland geteisterd hebben lieten op allerlei verschillende manieren hun sporen na. Zo zorgden ze voor de zware klei die kenmerkend is voor de Noord-Bevelandse polders. Vet, donkergrijs en enorm vruchtbaar. Het is de ideale voedingsbodem voor suikerbieten, peeën, zoals de Zeeuwen zeggen. Daarom worden inwoners van Noord-Beveland ook wel ‘Peelanders����� genoemd.

De term ‘Peelander’ heeft daarnaast ook nog een meer Bourgondische betekenis: het is ook de naam van een lokaal gebrouwen bier.

Toeristische informatiegids Noord-Beveland

De toeristische informatiegids wijst u de weg op ‘Eindeloos Eiland Noord-Beveland’.

De gids staat boordevol met informatie en met tips voor ���������doen en beleven���, water (-sport) gerelateerde onderwerpen en suggesties voor een leuk dagje uit. Natuurlijk vindt u er ook informatie over de dorpen met hun specifieke aanbod, zoals bijvoorbeeld de heerlijke streekproducten. Een uitgebreide evenementenkalender maakt de informatie compleet. Hierop vindt de bezoeker beknopte omschrijvingen van de activiteiten die plaatsvinden op het eiland gedurende het jaar. Tot slot zijn een uitvouwbare overzichtskaart en een routekaart opgenomen. Het is een handige wegwijzer met alles wat een gast zou moeten weten over Noord-Beveland.

De gids verschijnt zowel in het Nederlands als in het Duits. Hij is gratis beschikbaar voor bezoekers van het eiland en verkrijgbaar bij verblijfsaccommodaties, attracties, horeca, middenstand en de VVV.

Ook is de gids online te bekijken: toeristische informatiegids online.

Noord-Beveland: de ideale plek om te onthaasten, zowel door inspanning als door ontspanning!�� Kortom, een fantastische plek voor een vakantie!