Facebook Twitter

Natuurgebied en dagrecreatieterrein De Schotsman

<< >>

Camperpark Zeeland ligt in natuurgebied en dagrecreatieterrein De Schotsman. De Schotsman is een voormalige zandplaat en is onderdeel van het natuurgebied Veerse Meer. Dit natuurgebied is ontstaan bij de afsluiting van het Veerse Gat in 1961, als onderdeel van de Deltawerken. Vóór die tijd was er nog eb en vloed en werd het gehele gebied twee keer per dag overspoeld met zeewater uit de Noordzee. De Schotsman bestond oorspronkelijk uit stranden, schorren, slikken en duinen.

Na de afsluiting ontstond een permanent drooggevallen kale zandplaat die zich in enkele tientallen jaren tot een rijk natuurgebied heeft ontwikkeld. De Schotsman is nu een prachtig natuur- en recreatiegebied met diverse recreatieve voorzieningen en bijzondere flora en fauna. Naast open terrein met schraal grasland (met wilde orchideeën en vele andere zeldzame planten), slikrandjes en oude duinen, grenzend aan het Veerse Meer, bestaat het natuurgebied uit gemengd bos.

Wij verzoeken u met respect om te gaan met de mooie omgeving van het camperpark.

Natuurgebied De Schotsman – mooie wandelroutes

Natuurgebied De Schotsman is nu een rustig wandelgebied. De voormalige zandplaten zijn nu dicht begroeid en opvallend zijn de vele kleuren die afhankelijk van het seizoen wisselen. In mei is het er geel van de muurpeper, in augustus wit van de zeldzame parnassia en roze door het eveneens weinig voorkomende duizendguldenkruid. Op de schrale, zandige bodem in het open grasland is het in het voorjaar blauw en paars van de orchideeën. In de dichte bosjes die het open terrein afwisselen, broeden nachtegalen, groene spechten, wielewalen, houtsnippen en ransuilen. In het bos zitten talrijke reeën.

Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes met paaltjes met gekleurde kop, die u langs de mooiste plekjes leiden. U dient er rekening mee te houden dat sommige paden in dit natuurgebied drassig kunnen zijn. Veel planten en dieren die hier voorkomen zijn wettelijk beschermd. Geniet ervan, maar laat alles wat groeit en bloeit met rust!

Gele route (3 km). Startpunt: werkschuur Staatsbosbeheer P-plaats Campensweg, vlak bij de ingang van Camperpark Zeeland. De route voert u over goed begaanbare bospaden. Onderweg ziet u schrale graslanden met bijzondere flora. Hier en daar bosjes. Uitzicht over het Veerse Meer en het stadje Veere.

Groene route (6 km). Startpunt: noordelijke P-plaats, bij haakse bocht in de Schotsmanweg, circa 1 km ten noorden van Camperpark Zeeland. Deze wandeling laat u alle interessante plekken van De Schotsman zien, waaronder de oever van het Veerse Meer, de oude zeedijk en de schorren en duintjes die worden begraasd door Schotse Hooglanders.

Dagrecreatieterrein op de oever / ���Waterskicentrum De Schotsman’

Op de oever van het Veerse Meer – direct voor Camperpark Zeeland gelegen – ligt een terrein voor dagrecreatie waar u overdag heerlijk kunt zonnen en genieten van het water. In het Veerse Meer ligt een kabelwaterskibaan van ‘Waterskicentrum De Schotsman’, waar u naar de watersporters kunt kijken of zelf kunt (leren) waterskiën, wakeboarden en windsurfen.

Bij het waterskicentrum is tijdens het seizoen tevens ‘Restaurant Beau 4’ gevestigd, met een terras aan het Veerse Meer.

Surfoever

Aan het einde van de Campensweg bij het Veerse Meer, op circa 500 m van het camperpark, is de zogenaamde ‘surfoever’ gelegen. Deze plek biedt mogelijkheden om overdag met uw camper direct aan het Veerse Meer te kunnen staan en te genieten van het water en alle watersporters. Vanaf de surfoever heeft u zicht op het mooie stadje Veere, aan de andere kant van het Veerse Meer. De surfoever is zeer geliefd bij zowel windsurfers als camperaars.

Houdt u er als camperaar a.u.b. rekening mee dat er voor de surfers voldoende ruimte over blijft om met de surfplanken bij het water te kunnen komen!

Aan de surfoever staat tijdens het seizoen de snackwagen van ‘Snackpoint Wimpie’ met een zonnig terras aan het Veerse Meer, waar u allerlei snacks, ijs, drankjes en heerlijke gebakken vis kunt kopen.

Trailerhelling boten

Direct naast de ingang van het camperpark is een trailerhelling aanwezig waar zeil- en motorboten eenvoudig in het Veerse Meer te water kunnen worden gelaten. Voor snelle motorboten en jetski’s is een apart gebied in het Veerse Meer aangewezen.