Facebook Twitter

Wandelen en fietsen

<< >>

Er zijn overal in Zeeland vele bewegwijzerde en mooie routes voor wandelen en fietsen. Voor een actueel overzicht: zie Routebureau Zeeland!

Wandelen

Met haar grote diversiteit aan natuur en cultuur is Zeeland een paradijs voor wandelaars. Vrijuit wandelen in een van de vele natuurgebieden, wandelen langs het strand, of een ontdekkingstocht met GPS? Zeeland ligt aan je voeten! Tientallen routes leiden je langs de onontdekte plekjes, stille boerenlandpaden, unieke natuur en nostalgische stadjes en dorpjes. Ontdek het aan de hand van de mooiste wandelroutes in Zeeland.

Voor 2013 wordt zo’n 1.600 km aan wandelroutes aangelegd, waarvan ruim 100 km over boerenland. Er worden in totaal 7 wandelnetwerken gerealiseerd. Waar mogelijk worden deze netwerken met elkaar verbonden. Er zijn al wandelnetwerken op Noord-Beveland, Walcheren, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland.

 Het systeem van het wandelnetwerk is vergelijkbaar met het fietsknooppuntensysteem. De paden en wegen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van landschap, veiligheid, diversiteit aan verharde en onverharde paden of de aanwezigheid van voorzieningen en bezienswaardigheden onderweg.

De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer. Zo bepaal je zelf eenvoudig je eigen route. De aanduidingen op de palen onderweg doen de rest. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan palen met daarop een richtingspijl. Deze verwijzen naar het knooppunt waar je naar toe wandelt. Het maakt niet uit of je links- of rechtsom wandelt. Het netwerk is langs twee kanten bewegwijzerd.

Wandelen in natuurgebieden

Het water, de wind en de mens creëerden in Zeeland een uniek landschap dat tot op vandaag in alle puurheid te beleven is. Volg eens een bewegwijzerde wandelroute in een van de schitterende natuurgebieden die Zeeland rijk is: Nationaal Park de Oosterschelde, het grootste zoutwatermeer van West-Europa: De Grevelingen, bloemendijkjes op Zuid-Beveland, Het Zwin op de grens van Nederland en België, het Verdronken land van Saeftinghe, Boswachterij Westerschouwen, Oranjezon (tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle), Neeltje Jans. Polders, dijken, stranden, duinen, zee, poelen, bossen, kreken, rivieren, meren, slikken, eilanden, schorren… Ongelooflijk dat er zoveel prachtige natuur in één provincie past!

Wandelen op Noord-Beveland

Het ‘Wandelnetwerk Eindeloos Eiland Noord-Beveland’ is af! De officiële opening was 3 juli 2012. Met bijna 150 kilometer wandelnetwerk via knooppunten ontdek je de geheimen van Noord-Beveland; de slikken en schorren, inlagen, kleurrijke akkerranden, authentieke dorpjes en meer.

Als u dit knooppuntennetwerk bewandelt ervaart u het echte Noord-Beveland! Voor de wandelkaart kunt u terecht op de website www.routesinzeeland.nl of via de webshop www.zeelandshop.com. En natuurlijk is de wandelkaart ook verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Kamperland en bij de verschillende VVV-informatiepunten in de dorpen.

U vindt u het wandelnetwerk, samen met ruiter- en mountainbikeroutes, ook terug in de Toeristische informatiegids van Noord-Beveland.

Wandelen op Noord-Beveland geeft je het ultieme eilandgevoel. Vanaf de dijken en duinen heb je weids uitzicht over het Veerse Meer, de Oosterschelde of de Noordzee, maar ook over het typische polderlandschap met veel akkerbouw.

Ook vanaf uw camperplaats op Camperpark Zeeland kunt u prachtig wandelen in natuurgebied De Schotsman. Natuurgebied De Schotsman is een rustig wandelgebied. De voormalige zandplaten zijn nu dicht begroeid en opvallend zijn de vele kleuren die afhankelijk van het seizoen wisselen. In mei is het er geel van de muurpeper, in augustus wit van de zeldzame parnassia en roze door het eveneens weinig voorkomende duizendguldenkruid. Op de schrale, zandige bodem in het open grasland is het in het voorjaar blauw en paars van de orchideeën. In de dichte bosjes die het open terrein afwisselen, broeden nachtegalen, groene spechten, wielewalen, houtsnippen en ransuilen. In het bos zitten talrijke reeën.

Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes met paaltjes met gekleurde kop, die u langs de mooiste plekjes leiden. U dient er rekening mee te houden dat sommige paden in dit natuurgebied drassig kunnen zijn. Veel planten en dieren die hier voorkomen zijn wettelijk beschermd! Geniet ervan, maar laat alles wat groeit en bloeit met rust.

Gele route (3 km). Startpunt: werkschuur Staatsbosbeheer P-plaats Campensweg, di-rect naast Camperpark Zeeland. De route voert u over goed begaanbare bospaden. Onderweg ziet u schrale graslanden met bijzondere flora. Hier en daar bosjes. Uitzicht over het Veerse Meer en het stadje Veere.

Groene route (6 km). Startpunt: noordelijke P-plaats, bij haakse bocht in de Schots-manweg, circa 1 km ten noorden van Camperpark Zeeland. Deze wandeling laat u al-le interessante plekken van De Schotsman zien, waaronder de oever van het Veerse Meer, de oude zeedijk en schorren en duintjes die worden begraasd door Schotse Hooglanders.

Fietsen

Zeeland is een echte ‘fietsprovincie’! Dat is in 2010 gebleken tijdens het ‘Zeeuws Jaar van de Fiets’: de Giro d’Italia finishte in Middelburg en de Tour de France raasde dwars door de provincie Zeeland!

Ervaar zelf waarom Zeeland de populairste fietsprovincie van Nederland is. Fietsen in Zeeland betekent optimaal genieten van uitgestrekte wateren, weidse poldervergezichten en het ontdekken van de mooiste plekjes in de historische stadjes en dorpen. Om Zeeland niet alleen in 2010 als fietsprovincie op de kaart te zetten, zijn er in de afgelopen jaren veel fietspaden verbeterd of nieuw aangelegd en zijn er nieuwe aantrekkelijke fietsroutes gecreëerd.

Het Zeeuwse fietsroutenetwerk kent een grote diversiteit aan mooie bewegwijzerde ANWB-fietsroutes en sinds 2006 is daar ook het fietsknooppuntennetwerk bijgekomen. Hiermee kan de fietser zelf zijn route bepalen van knooppunt naar knooppunt. Dit handige systeem van fietsknooppunten leidt je simpel en doeltreffend langs een verscheidenheid aan landschappen, Zeeuwse cultuur en indrukwekkende historie in deze waterrijke provincie. Zo ontdek je de hoogtepunten en de allermooiste plekjes van Zeeland!

Een handig hulpmiddel voor het plannen van uw fietsroute met behulp van knooppunten vind u hier.

Bewegwijzerde fietsroute rond het Veerse Meer: ‘Rondje Veerse Meer’

Met de afsluiting van het Veerse Gat werd in 1961 het Veerse Meer afgesloten. Het was de eerste stap in een lange reeks van afsluitingen en beveiligingen tegen aanvallen van de zee. Tegenwoordig is het Veerse Meer een fantastisch gebied voor watersporters, wandelaars en fietsers.

Het Veerse Meer is rondom helemaal te fietsen. Het rondje is in totaal bijna 60 km. Onderweg kom je langs bijzondere en mooie doorkijkjes die alleen vanaf de fiets te zien zijn. Op veel plaatsen kun je direct langs de waterkant fietsen, ver van auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Onderweg kom je onder andere langs het prachtige stadje Veere en de dorpjes Kamperland en Kortgene.

In de zomer kunnen fietsers ook gebruik maken van de twee toeristische veerdiensten: tussen Veere en Kamperland en tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Zo kunnen wandelaars en fietsers het rondje naar eigen wens invullen of inkorten.

Mountainbiken

Voor de echte sportievelingen zijn er in Zeeland ook mountainbikeroutes uitgezet, zoals rond het Veerse Meer, de Terreinfietsroute De Schotsman op Noord-Beveland, de Poelbosroute in Zuid-Beveland en een mooie route in de Boswachterij Westenschouwen. De routes zijn gemarkeerd met houten palen en voeren door bospaadjes, over dijken, grinddreven en duinen.

Rondje met een Pontje

Fiets of wandel een rondje met een pontje! Fietsen en wandelen door Zeeland betekent overal water om je heen. Je wilt het liefst zonder omweg naar de overkant. Geen probleem! In de zomermaanden doorkruisen diverse veerdiensten Zeeland. Vaar een Rondje met een Pontjeen geniet tussen het fietsen en wandelen door van een makkelijke, maar vooral leuke overtocht met de fiets.

Vanaf Noord-Beveland zijn er pontverbindingen met Veere, Zierikzee, Burghsluis en Wolphaartsdijk.